Με λαμπρότητα τελέσθηκε την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022, η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην κοινότητα των Αγίων Βαβατσινιάς της ορεινής Λάρνακος.
Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας , ο οποίος έψαλλε τους οίκους ενώπιον της εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού επεξήγησε την έννοια του Ακαθίστου Ύμνου «ο λόγος, για τον οποίο ο ύμνος ονομάσθηκε «Ἀκάθιστος», είναι ο εξής, σύμφωνα με την παράδοση: Kατά το έτος 626 η Κωνσταντινούπολις πολιορκήθηκε από τους Πέρσες και τους Αβάρους για μερικούς μήνες.Ο βασιλιάς Ηράκλειος απουσίαζε στην Μικρά Ασία. Όταν πληροφορήθηκε ότι η πόλις πολιορκείται, έστειλεναπό τον στρατό του δώδεκα χιλιάδες άνδρες στον φρούραρχον της Κωνσταντινουπόλεως Βώνον για να υπερασπίσουν, μαζὶ με την φρουρά, την πρωτεύουσαντης αὐτοκρατορίας. Ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε την πόλη και ενεθάρρυνε τα πλήθη και τους μαχητές. Ηπόλις ολόκληρη είχε εναποθέσει τις ελπίδες της, στην «Υπέρμαχον Στρατηγόν», την Υπεραγίαν Θεοτόκον.
Εάν κανείς ερευνήσει με προσοχή την ακολουθία των Χαιρετισμών, που με τη βοήθεια του Θεού έχουμε ολοκληρώσει για φέτος, θα παρατηρήσει ότι οι υμνογράφοι της Εκκλησίας τριάντα περίπου φορές χρησιμοποιούν τη λέξη φως για το πρόσωπο της Παναγίας».
Την ονομάζουν «όρθρον φαεινόν», «φωτός κατοικητήριον», «νεφέλην ολόφωτον», «άστρονάδυτον». Μέσα από αυτούς τους χαρακτηρισμούς κυριαρχεί η διαπίστωση πως η Παναγία γέννησε τον ήλιο Χριστό, ότι γέννησε το φως που είναι ο Χριστός, ότι άναψε στους ανθρώπους τον πολύφωτο ήλιο, τον Ιησού Χριστό.
«Όντως η Παναγία γέννησε το φως του κόσμου. Αυτό το φως, που είδαν χιλιάδες χρόνια πριν την γέννηση του Ιησού οι Προφήτες και το ανήγγειλαν στον κόσμο. Γι’ αυτό ο Προφήτης Δαυΐδ θα πει «εσημειώθηἐφ᾿ ἡμᾶς τὸ φῶς τοῦ προσώπου σου, Κύριε». Για τον Χριστό θα πει ο Προφήτης Ησαΐας «ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα». Ο ίδιος ο Χριστός μίλησε για τον εαυτό του και είπε «Εγώ ειμί το φως του κόσμου». Ο Χριστός είναι το φως του κόσμου. Και το φως του Κυρίου αποστέλλεται προς πάντα άνθρωπο. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς «διαφοιτά προς πάσαν ψυχή, αποστέλλεται προς πάσαν ψυχήν».
Ας παρακαλέσουμε τον Χριστό να σημειώσει εφ’ ημάς το φως του προσώπου του και να μας οδηγεί τα βήματά μας στην πηγή του φωτός, στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στην μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου και να αναφωνούμε όλοι μαζί «Είδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν πνεύμα επουράνιον, εύρομενπίστιν αληθή, αδιαίρετο Τριάδα προσκυνούντες, αύτη γαρ ημάς έσωσεν».
You must be logged in to post a comment.