Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Το εσπέρας της Κυριακής Ε’ Νηστειών, 10 Απριλίου 2022, τελευταίος κατανυκτικός εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Συνοικισμού Ανθουπόλεως.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Ευθυμίου, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Πανιερώτατος μίλησε στο εκκλησίασμα με θέμα «Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία – πρότυπο μετανοίας στην εποχή μας».

Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη βιοτή της «Γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Σε ηλικία 12 ετών άρχισε να ζει μια ζωή μακράν από το θέλημα του Θεού, ένα διεστραμμένο τρόπο ζωής. Κυριευμένη και υποταγμένη από το πάθος της πορνείας, ακολούθησε κάποιους νέους και πήγε μαζί τους στα Ιεροσόλυμα. Στα Ιεροσόλυμα επιθυμούσε να επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο, να προσκυνήσει εις «τον τόπον ου έστησαν οι πόδεςΑυτού». Στην προσπάθειά της να εισέλθει στο Ναό, μια αόρατη δύναμη την εμπόδιζε. Τότε, εισήλθε εις εαυτόν, αισθάνθηκε την αμαρτωλότητά της, προβληματίστηκε, εκτέθηκε ενώπιον των άλλων ανθρώπων και κοιτάζοντας την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου προσευχήθηκε για πρώτη φορά με μετάνοια, παρακαλώντας έτσι την Θεοτόκο με τη μεσιτεία της στον Ιησού Χριστό να της επιτρέψουν να εισέλθει στο ναό να προσκυνήσει και να αλλάξει τρόπο ζωής. Μόλις τελείωσε την προσευχή της, ήρθη το εμπόδιο και επιβεβαίωσε την αιτία αλλά και την κάνει να νιώθει ευγνωμοσύνη για την συγκατάβαση και την αγάπη του Θεού.

Η Οσία Μαρία καταφιλεί τον Πανάγιο Τάφο, ως η πόρνη του Ευαγγελίου, και απομακρύνθηκε, χάθηκε. Οι άνθρωποι ίσως να την ξέχασαν».

Το πρόσωπο της Αγίας Μαρίας, το οποίο μας προβάλει η Εκκλησία μας σήμερα, είναι το πρόσωπο που μας δείχνει την ελευθερία του κάθε ανθρώπου, να πέσει χαμηλά και να ανεβεί ψηλά. Στο πρώτο στάδιο της ζωής της ζει μακριά από το θέλημα του Θεού. Δεν την ενοχλεί εάν θα αμαρτήσει. Δεν την προβληματίζει καθόλου το γεγονός ότι πουλάει το σώμα της και μολύνει την ψυχή της. Δεν προβληματίζεται αν καταστρέφει τις ψυχές άλλων ανθρώπων. Σκλήρυνε η καρδία της και προσκολλήθηκε στο πάθος της, το οποίο την κυρίευσε.

Όμως, η αγάπη του Θεού δίνει ευκαιρίες και προκλήσεις για την ελευθερία του ανθρώπου.

Θαυμάζουμε την μετάνοια καθώς και την αποφασιστικότητά της να εγκαταλείψει τα πάντα και να αποσυρθεί στην έρημο για να ζήσει ασκητικά μέχρι το οσιακό τέλος της. Η καρδιά της αγάπησε με πάθος τον Νυμφίο Χριστό και αυτό της έδωσε την δύναμη να καταργήσει το αμαρτωλό θέλημά της και να υποταχθεί με απόλυτη ελευθερία στο σωτήριο θέλημα του Θεού.

«Δεινόν η ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια», θα ψάλλουμε σε ένα τροπάριο στον Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης.Στο πρόσωπό της φαίνεται η δύναμη της ελευθερίας του ανθρώπου να τον κάνει άγιο, να τον κάνει και αποστάτη του Θεού. Στα υπόλοιπα χρόνια της μετάνοιάς της ζει με την χάρη του Θεού.

Τέλος, ο Πανιερώτατος τίμησε τους δυο ιεροψάλτες του Ναού, οι οποίοι διακόνησαν 40 και 20 χρόνια αντίστοιχα, το ιερό αναλόγιο του Ναού.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ