Με τον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο «Βήμα του Γαλλίωνος», στην Αρχαία Κόρινθο, κορυφώθηκαν κι εφέτος οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις του διημέρου 28 και 29 Ιουνίου 2018 προς τιμήν του Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχου Κορίνθου Αγίου Αποστόλου Παύλου.
Το κορυφαίο αυτό θρησκευτικό γεγονός, που με μεγάλη προσμονή αναμένεται από τους Κορινθίους πιστούς, επισφράγισε την τιμή και τον σεβασμό τους προς τον «πνευματικό» τους πατέρα και προστάτη και απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη των Κορινθίων στον τόπο που έζησε και περπάτησε επί έναν και ήμισυ χρόνο ο Απόστολός τους, μέσα στην φυσική ομορφιά της Κορινθιακής γης και στον επιβεβαιωμένο και από την Αρχαιολογική σκαπάνη χώρο, δεχόμενοι τον αγιασμό και την ευλογία Του.
Επί του Βήματος της Αγοράς της Αρχαίας Κορίνθου, όπου προπηλακισθείς ο Απ. Παύλος οδηγήθηκε να απολογηθεί στον Ρωμαίο Ανθύπατο της Αχαΐας Γαλλίωνα, και σε ειδικά επ’ αυτού διαμορφωμένη εξέδρα, τελέστηκε κι’ εφέτος ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου, εκ της Εκκλησίας της Κύπρου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωλένης κ. Αθανασίου, Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.
Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, εκ της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος αρχικώς επικεντρώθηκε στο όραμα του Απ. Παύλου, στην πόλη της Τρωάδας, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή να αλλάξει το δρομολόγιο του, μαζί με την αποστολική ομάδα των συνοδών του και να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα «ήμασταν, επομένως, ως τόπος και λαός στο σχέδιο της αγαπητικής πρόνοιας του Θεού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο άγιος Ταμασού. Εξαιτίας λοιπόν του οράματος, ήρθε στην Ελλάδα και με πολλές δυσκολίες ίδρυσε τις γνωστές Εκκλησίες στην Β. Ελλάδα, τις οποίες άφησε στην επίβλεψη των συνοδών του και ελκυόμενος από την «βαριά» ιστορία της Αθήνας κατέβηκε εκεί για να διαδώσει τον λόγο του Θεού. Παρότι όμως και στην Αθήνα οι προσπάθειές του απέδιδαν, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο (αναμφίβολα πρέπει να είχε θείες αποκαλύψεις, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο άγιος Ταμασού) αποφάσισε να οδεύσει προς την ακμάζουσα τότε μεγαλούπολη της Κορίνθου, καθοδηγούμενος φυσικά από το Πνεύμα το Άγιο. Η Κόρινθος εκείνη την εποχή ήταν κέντρο εμπορίου και ζωτικής οικονομίας αλλά ταυτόχρονα και κέντρο ηδονής, ηθικών παρεκτροπών και άτυπης ζωής. Εξ αυτού του γεγονότος ο Παύλος προσήλθε στην Κόρινθο με φόβο, οπλισμένος όμως ταυτόχρονα με την χάρι του Θεού. Η χάρις αυτή ήταν που σταδιακά μετάλλαξε τους αμαρτωλούς Κορινθίους, παγίωσε την διδασκαλία του Ευαγγελίου και ανάγκασε τον Παύλο να ομολογήσει «όπου δε επλεόνασεν η αμαρτία υπερεπερίσσευσεν η χάρις». Οπωσδήποτε ο Παύλος λόγω και των ιδιαιτεροτήτων που συντελούνταν εκείνη την εποχή στην Κόρινθο θεωρούσε σημαντικότατη την ίδρυση της Κορινθιακής Εκκλησίας και σήμερα βλέποντάς μας εδώ θα μας συγκαταριθμούσε και θα μας συνυπολόγιζε στην ατελεύτητη στρατιά των μελών της Εκκλησίας αλλά και των μελών της Βασιλείας των Ουρανών, κατέληξε τον λόγο του ο Πανιερώτατος κ Ησαΐας.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με έντονη συγκίνηση, χαρά, θέρμη και αγαλλίαση για την ιδιαίτερη ευλογία που του επιφυλάσσει κατ’ έτος ο Θεός να βιώνει, μαζί με τους αδελφούς του και το Ποίμνιόν του, την μετά 2.000 χρόνων ζωντανή παρουσία του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, τόνισε ότι ο λόγος του Θεού δεν είναι θεωρία αλλά είναι ζωή αιώνιος και τότε και τώρα και πάντα. Εάν αγαπάμε τον Απόστολό μας οφείλουμε να τον μιμούμεθα καθημερινώς και να ζούμε συμφώνα με την διδασκαλία του.
Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε έναν προς έναν τους τιμητικώς προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους Άρχοντες και Εκπροσώπους των Αρχών, την Φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων, το Στρατιωτικό άγημα της Σχολής Μηχανικού, την Χορωδία «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ», το Δημοτικό Συμβούλιο, τον ευαγή Κλήρο, τις Μοναστικές ανδρώες και γυναικείες Αδελφότητες, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τα Κατηχητικά Σχολεία του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου και του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρχαίας Κορίνθου, τα Σώματα Ασφαλείας και τους Διοικητές τους (Αστυνομία, Τροχαία, Ασφάλεια, Πυροσβεστική), την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους φύλακες του Αρχαιολογικού χώρου, τα Μ.Μ.Ε. (Εθνικά, Εκκλησιαστικά και Τοπικά), ιδιαιτέρως δε το Ηλέκτρα TV για την συνεχή κάλυψη των ΙΒ΄ Παυλείων, τον παραδοσιακό πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ» και τον Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ», κυρίως όμως, τον πολυπληθή ευσεβή Λαό, από όλες τις Αρχιερατικές Περιφέρειες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που με την μέριμνα των Εφημερίων των ήλθαν και κατέκλυσαν τον Αρχαιολογικό χώρο, για να αποδώσουν την τιμή και τον σεβασμό τους στον προστάτη Απόστολό μας Άγιο Παύλο. Ο Σεβασμιώτατος σφράγισε την αντιφώνησή του απευθυνόμενος προς τους πολυάριθμους Κορινθίους Πιστούς με το αποστολικό η «σφραγίς της εμής αποστολής υμείς εστέ εν Κυριώ».
Η Εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στην κεντρική πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου.
Πηγή: Ι.Μ. Κορίνθου
You must be logged in to post a comment.