Η σημερινή ευαγγελική περικοπή ξεδιπλώνει μπροστά μας ένα άλλο θαυμαστό γεγονός που επιτέλεσε ο Κύριός μας, το οποίο έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία ως προς τα βαθύτερα μηνύματα που μπορούμε να αντλήσουμε από το περιεχόμενό του. Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων είναι από τα πιο γνωστά και τόσο γλαφυρά που αποτυπώνει η γραφίδα των Ευαγγελιστών. Συγκεκριμένα, στη σημερινή περικοπή, ο Χριστός μαζί με τους μαθητές του βρέθηκαν σε περιοχή της Γαλιλαίας. Πλήθη ανθρώπων έσπευσαν με τους ασθενείς τους κοντά Του. Ο Χριστός απλόχερα τους δέχθηκε, άρχισε να τους διδάσκει, αλλά και θεράπευσε όλους τους αρρώστους.
Ο κόσμος, μαγεμένος από όσα άκουγε από το Διδάσκαλο, που παρηγορούσε τις καρδιές, Τον άκουγε χωρίς να θέλει να φύγει. Όταν άρχισε να βραδιάζει, οι Μαθητές προέτρεψαν τον Χριστό να απολύσει τον όχλο για να μεταβούν στην πλησιέστερη πόλη και να εξασφαλίσουν τροφή, αλλά Εκείνος ζήτησε από τους ίδιους να θρέψουν το λαό. Οι μαθητές όμως είχαν μόνο πέντε άρτους και δύο ψάρια. Με πέντε ψωμιά και δύο ψάρια δεν ήταν δυνατόν να τραφούν πέντε χιλιάδες άνδρες, χωρίς τις γυναίκες και τα παιδιά. Όμως, αυτό που είναι αδύνατο για τους ανθρώπους είναι δυνατό για τον Θεό. Ο Κύριος επιτελεί το θαύμα ευλογώντας τους άρτους και τα ψάρια. Λέει στους μαθητές «φέρτε τα εδώ» και αφού πήρε στα χέρια Του τα ψάρια και τα ψωμιά προσευχήθηκε, υψώνοντας το βλέμμα στον ουρανό και μετά, αφού τα ευλόγησε, άρχισε να κόβει κομμάτια τα ψωμιά και να μοιράζει στους μαθητές και αυτοί στο πλήθος. Όλοι χόρτασαν με το παραπάνω και δεν ήταν λίγοι, πέντε χιλιάδες άνδρες χωρίς γυναίκες και παιδιά· από τα περισσεύματα γέμισαν δώδεκα κοφίνια ένα για κάθε μαθητή, για να θυμούνται έτσι παντοτινά το θαύμα.
Ο χορτασμός των «πεντακισχιλιών», δεικνύει το ενδιαφέρον του Χριστού για τα απλά και καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων, όπως αυτό της διατροφής. Είναι πολύ συκοφαντικό να λέγεται ότι το Ευαγγέλιο ασχολείται μόνον με τα πνευματικά ή μόνον για την ψυχή, ή μόνον για τα μετά θάνατο. Όλη η ζωή και η δράση του Ιησού Χριστού, όμως, απέδειξε το αντίθετο, ότι δηλαδή ασχολείται με όλο τον άνθρωπο· πάντα ασχολήθηκε με τα τρέχοντα και καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων, αλλά με έναν άλλον πρωτόγνωρο τρόπο, με την προοπτική της εμπιστοσύνης στον Θεό. Η πρακτική αυτή της ευλογίας στο όνομα του Ιησού Χριστού, διατρέχει την ζωή και τα έργα της Εκκλησίας στους αιώνες. Σε όλα τα κομμάτια του ανθρώπινου βίου η ευλογία της Εκκλησίας ήταν διάχυτη. Δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά και καρπός της γης στα οποία να μην εκχέεται η ευλογία του Θεού διά της Εκκλησίας.
Αγαπητοί αδελφοί, από την σημερινή περικοπή φαίνεται ότι οι άνθρωποι της εποχής εκείνης προτίμησαν να ακούσουν τον Χριστό, χωρίς να τους προβληματίζει η έλλειψη των τροφίμων και το ερημικό τοπίο. Αυτή η φιλότιμη στάση τους, τούς οδήγησε να καρπωθούν και τα πνευματικά και τα υλικά αγαθά, μέσω της ευλογίας του Χριστού. Επομένως και εμείς ας αναζητάμε την ικανοποίηση κυρίως των πνευματικών αναγκών μας, να συναντήσουμε τον Χριστό και να εγκολπωθούμε την κοινωνία μαζί Του και όλα τα υλικά, εύκολα θα προστεθούν. Αδιάψευστοι δείκτες στην πορεία μας αυτοί οι άγιες μορφές που προβάλλει η Εκκλησία, μεταξύ των οποίων και η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, τη μνήμη της οποίας τιμούμε σήμερα και επικαλούμαστε τις πρεσβείες της. Η αγία ένδοξος και πανεύφημος Μαρία η Μαγδαληνή υπήρξε η πιστή και αφοσιωμένη Μαθήτρια του Χριστού, η ακόλουθος της Υπεραγίας Θεοτόκου, η Διακόνισσα του Κυρίου και των Αποστόλων, η εκλεκτή Μυροφόρος, η Ευαγγελίστρια της Αναστάσεως, η Ισαπόστολος και κήρυκας της πίστεως. Σ’ αυτήν δόθηκε η χάρις να δει πρώτη μετά την Ανάσταση, μαζί με την Θεοτόκο, τον Αναστάντα Ιησού. Αυτή ευαγγελίσθηκε στους Αποστόλους την Ανάσταση του Κυρίου. Μέσα στα ιερά Ευαγγέλια δοξάζεται από τους αγίους τέσσερις Ευαγγελιστές, ως πρώτη μετά τη Θεοτόκο. Έζησε ζωή ισάγγελη και έγινε σεβαστή και σ’ αυτούς τους Αγγέλους. Και υπερτέρησε όλων των αγίων ως τότε γυναικών που ευηρέστησαν τον Θεό, αλλά και όλων των μεταγενεστέρων αγίων μαρτύρων γυναικών. Επειδή είδε και γνώρισε και υπηρέτησε τον ίδιον τον Χριστόν. Η Αγία Μαρία Μαγδαληνή απέδειξε έμπρακτα ότι η μεγάλη ευλογία της ζωής της ήρθε, όταν αγάπησε το γλυκύ της Ιησού “εξ όλης της καρδίας της και εξ όλης της ψυχής της”. Ας την παρακαλούμε με απλότητα να μεσιτεύει στον Κύριο της και Διδάσκαλό της, ώστε να γίνουμε άξιοι μιμητές της. Ταις της Αγίας Σου Μυροφόρου πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς. Αμήν.
Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Γεωργίου