Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση συνέδρων ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Επιστημονική Ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.

Η Ημερίδα, η οποία σηματοδοτούσε και την έναρξη των μαθημάτων, για την νέα Ακαδημαϊκή χρονιά, του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και είχε ως θέμα: «Η Αγιογραφική Σχολή του Αγίου Ηρακλειδίου».

Την Εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής κ. Φίλιππος Πουγιούτας και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Στον Χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Φίλιππος Πουγιούτας, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την Ημερίδα αυτή και εξήρε την σημασία της συνεργασίας του Τμήματος Θεολογίας με την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού. Μια συνεργασία, η οποία «επαληθεύει και πιστοποιεί την ποιότητα σπουδών και υπογραμμίζει την ευρύτητα των διαγνωστικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου μας».

«Η Διοικητική και Επιστημονική Ομάδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας», τόνισε, «αισθάνεται υπερήφανη, για το Τμήμα Θεολογίας και το έργο, το οποίο επιτελεί. Το άρτιο και δυναμικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο διαθέτει, η διακεκριμένη Γραμματειακή του δομή, η δίψα και ο κόπος των φοιτητών του για μάθηση και έρευνα, όπως και η απόδοσή τους, αλλά και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του και σε εκτός της Κύπρου χώρους και η προσέλκυση άλλων Μεταπτυχιακών και υποψηφίων Διδακτόρων φοιτητών, προσδίδουν κύρος στο Πανεπιστήμιό μας και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση».

Ακολούθως Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας κ. Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε την αξία και τη σημασία που έχουν οι Επιστημονικές Ημερίδες για τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψηφίους Διδάκτορες του Τμήματος, και τόνισε, ότι «αποτελούν εισαγωγή των νέων επιστημόνων στην ευρύτερη κοινωνία της επιστημονικής γνώσης».

«Οι Ημερίδες αυτές αποτελούν τα εργαλεία της επιστήμης και τα οποία λειτουργούν ως εισαγωγικό μάθημα για την προαγωγή, την εξέλιξη και την, σε βάθος χρόνου, διεύρυνση των επιστημονικών οριζόντων».

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, τον Χαιρετισμό του, αφού εξήρε τη συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υπογράμμισε, ότι οι ετήσιες αυτές Ημερίδες, με τις οποίες εγκαινιάζεται η έναρξη των μαθημάτων του Τμήματος Θεολογίας, έχουν γίνει θεσμός και αποτελούν κορυφαία εκδήλωση του πολιτιστικού έργου της Μητρόπολης.

Αφού ευχαρίστησε όλους τους Εισηγητές για τη συμμετοχή τους στην Επιστημονική Ημερίδα, τόνισε την προοπτική που ανοίγεται στη Μητρόπολη Ταμασού με την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου για την δημιουργία Πλανηταρίου, το οποίο θα καταστήσει την Μητρόπολη Κέντρο Έρευνας για τους επιστήμονες και τόπος παιδείας για τους μαθητές τόσο της Μητροπολιτικής του Περιφέρειας, όσο και της Κύπρου γενικότερα.

Ακολούθησαν οι Εισηγήσεις των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Ανέστη Κεσελόπουλου, με θέμα: «Η εικόνα στη Λατρεία. Μια Παπαδιαμαντική προσέγγιση», την οποία, λόγω εκτάκτου κωλύματος, ανέγνωσε ο, επίσης, καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας κ. Νίκος Ορφανίδης, και του κ. Νίκου Νικολαΐδη, με θέμα: «Η εικόνα και η εικονολογία».

Στη συνέχεια η Αρχαιολογική Λειτουργός Α΄ του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Θεολογίας Δρ Ελένη Προκοπίου, ανέπτυξε το θέμα: «Το χρονικό του καθολικού της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου». Ο κ. Κωστής Κοκκινόφτας, ερευνητής του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, παρουσίασε το θέμα: «Το αγιογραφικό εργαστήριο της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου, κατά την Τουρκοκρατία».

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με τον συντηρητή αρχαιοτήτων και αγιογράφο κ. Κώστα Γερασίμου, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η εκκλησιαστική αγιογραφική μας παράδοση, κληροδότημα στους σύγχρονους μαθητές της Σχολής αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής».

Στο τέλος, οι Ομιλητές απάντησαν σε ερωτήματα των Φοιτητών και του λοιπού ακροατηρίου και μέσα απ’ αυτά αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου.

Όλες οι Εισηγήσεις θα δημοσιοποιηθούν στο έγκριτο περιοδικό «Ενατενίσεις» της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Πηγή: Romfea.gr

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ