Τα τελευταία χρόνια, η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής έχει αναπτύξει ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλίες με σπουδαίους μουσικούς, σημαντικές εκδόσεις, τρία μουσεία και εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα.
Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη ένα ακόμη σημαντικό έργο, το Πλανητάριο Κύπρου.
Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας μιλά για το όραμα της Μητρόπολης και την αξία του πολιτισμού στη ζωή μας.
-Πανιερώτατε, πώς ξεκίνησε το δικό σας ενδιαφέρον για τον πολιτισμό;
Υπηρετώντας στην Ιερά Μονή Κύκκου, είχα την ευκαιρία να μάθω από τον Γέροντα και Δάσκαλό μου, Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, την αξία του πολιτισμού στη ζωή των ανθρώπων.
Επειδή συνειδητοποίησε ότι μου άρεσε και μου ταίριαζε αυτός ο χώρος, με υπομονή με μύησε και με εκπαίδευσε στον θαυμαστό κόσμο όλων των ειδών πολιτισμού.
Σύντομα συνειδητοποίησα ότι ο πολιτισμός εξημερώνει τα πάθη και θεραπεύει τα λάθη των ανθρώπων, τους φέρνει σε μια ισορροπία με τον εαυτό τους, τον πλησίον, το περιβάλλον, το θείο, και αυτό έχει φοβερά ιαματικές επιδράσεις στην ψυχοσωματική μας ύπαρξη.
-Πώς πήρατε την απόφαση να συμπεριλάβετε στο έργο της Μητρόπολης πολιτιστικές εκδηλώσεις;
Ο Μητροπολίτης Κύκκου με παρότρυνε και μου εμπιστεύτηκε πολλά προγράμματα, τα οποία είχαν μεγάλη απήχηση στην πνευματική ζωή της Κύπρου.
Έτσι και εγώ, με το διακόνημα του Μητροπολίτη, κατέστησα ως βασικό εργαλείο της ποιμαντικής μου διακονίας και πολιτικής τον πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις.
-Το ενδιαφέρον της Μητρόπολης Ταμασού για τον πολιτισμό εντάσσεται στα πλαίσια του πνευματικού της έργου;
Ο πολιτισμός αποτελεί τη συλλογή εκείνων των αρίστων διαχρονικών επιτευγμάτων της ανθρώπινης πνευματικότητας και διανόησης, τα οποία καλλιεργούν τις πανανθρώπινες αξίες και νοηματοδοτούν τη ζωή του ανθρώπου ως προσώπου.
Ως εκ τούτου, αφορούν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, από τον αθλητισμό, τα γράμματα, τις τέχνες, τη θρησκεία και θεολογία, την αρχαιολογία, μέχρι και τις τεχνολογίες και την έρευνα του διαστήματος.
Προσπαθώ σε όλα αυτά η Εκκλησία να είναι παρούσα, ωφέλιμα και δημιουργικά, με σεβασμό προς όλους και ανοχή τόσο στη διαφορετικότητα, όσο και στη διαφορετική άποψη.
Οραματίζομαι να γίνει η Μητρόπολη Ταμασού φορέας ο οποίος να προάγει τον πολιτισμό μέσα σε πνεύμα κοσμιότητας, να αναπνέει ελεύθερα, χωρίς αθέμιτους περιορισμούς και συντηρητισμούς˙ σε διαφορετική περίπτωση, αυτό, αναπόφευκτα, θα αποτελέσει τροχοπέδη στη δημιουργικότητα.
-Σε ποιους τομείς της τέχνης επεκτείνονται οι δράσεις σας;
Σήμερα στη Μητρόπολη λειτουργούν τρία μουσεία, το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό και το Εθνολογικό, με τη συλλογή του αειμνήστου Προέδρου της Κ.Δ. Γλαύκου Κληρίδη, μια μεγάλη βιβλιοθήκη με σπουδαίο αρχειακό υλικό, η Ακαδημία Πολιτισμού «Κυπροπαίδεια», το «Ταμάσιον» Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ταμασού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Φιλαρμονική της Ιεράς Μητροπόλεως, μια ευρωπαϊκή πολυφωνική χορωδία «Ταμασέων Ωδές», επτά σταθμοί της Ποδηλατικής Ακαδημίας της Μητροπόλεως «Άγιος Μνάσων», ο Σκοπευτικός Όμιλος «Άγιος Ευστάθιος», 25 ομάδες ποδοσφαίρου φούτσαλ οι οποίες αγωνίζονται σε ετήσιο πρωτάθλημα, η Κεντρική Υπηρεσία Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Κ.Α.Τ.), που λειτουργεί τα προγράμματα των κοινωνικών παντοπωλείων και της Κοινωνικής Πρόνοιας. Υιοθετήσαμε πρόσφατα τον Λαογραφικό Όμιλο «Χρυσοσπηλιώτισσα».
-Έχετε δημιουργήσει το Ίδρυμα, «Interstellar» με αξιόλογους ακαδημαϊκούς. Ποιοι οι στόχοι του;
Το Ίδρυμα φιλοδόξει να διαχειριστεί προγράμματα έρευνας και μελέτης της αστρονομίας και τεχνολογίας του διαστήματος, αλλά και εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα διαδραστικής επιμόρφωσης του νεοσύστατου κυπριακού Πλανηταρίου, το οποίο, με την ευλογία και συμπαράστασή μας, ανοικοδομεί και θα διαχειρίζεται, ιδίοις κόποις και εξόδοις, ο μεγάλος ευεργέτης της Μητροπόλεώς μας και μεγάλος ρέκτης του πολιτισμού, ο Ρωσοκύπριος κ. Βιατσισλάβ Ζαρενκόβ.
Το Πλανητάριο Κύπρου και το «Ιnterstellar» θα βοηθήσουν στην αποκωδικοποίηση της σοφίας του Θεού, μέσα από την επιστήμη για το σύμπαν.
Αυτό θα δώσει τρομερά ερεθίσματα για μελέτη στα παιδιά, αλλά και πολύ χρήσιμα εργαλεία στους νέους επιστήμονες στην Κύπρο, ιδιαίτερα στον τομέα της αστρονομίας και εφαρμοσμένων ψηφιακών τεχνολογιών σε πολλούς τομείς. Εύχομαι να τα καταφέρουμε.
-Πόσο σημαντικές θεωρείτε τις εκδηλώσεις της Μητρόπολης ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας;
Όλες οι εκδηλώσεις, δραστηριότητες και προγράμματα που προωθούμε, αποτελούν πρόληψη και θεραπεία παθών και αντιμετώπισης κάθε είδους πανδημίας και κακών συνηθειών, όπως είναι οι ουσιοεξαρτήσεις και οι εξαρτήσεις συμπεριφοράς.
Με τις εκδηλώσεις μας, παρά τα αυστηρά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, προσφέρουμε στον κόσμο ένα διάλειμμα από την πίεση του περιορισμού και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον.
Φιλοδοξούμε να προσφέρουν ποιοτική ψυχαγωγία στον κόσμο και να δώσουν ερεθίσματα για την ανθρώπινη διανόηση και των μικρών και των μεγάλων.
Στοχεύουν σε μια παρηγοριά, αλλά και στην παρακίνηση δημιουργίας και αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και την επιδίωξη της αριστείας.
Στοχεύουν στο ανθρώπινο χαμόγελο, την ανάπτυξη της υγιούς φιλίας και χαράς, μέσα από τον παιδότοπο και την καφετέρια, αλλά και της πνευματικής οικοδομής, μέσα από το αγιοπνευματικό πρόγραμμα της Εκκλησίας μας.
Μέσα στον πειρασμικό κόσμο που ζούμε, το κυριότερο είναι να δημιουργήσουμε ευτυχισμένες και πλούσιες εμπειρίες στον κάθε άνθρωπο, έτσι ώστε να αναπτύξει «αντισώματα» δημιουργικότητας, ελπίδας και αισιοδοξίας, υπομονή και αντοχή.
You must be logged in to post a comment.