Μέσα σε κλίμα κατανύξεως τελέστηκε το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής, 6 Μαρτίου 2022, ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής ή Εσπερινός της Συγχωρήσεως όπως είθισται να ονομάζετε στην παράδοσή μας, στην Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης Κοτσιάτη, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου.
Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη συγχώρεση. Τι σημαίνει συγχώρεση και σε ποιες θεματικές ενότητες κινείται. Συγχωρώντας τον άλλο, έχουμε να κερδίσουμε ένα μεγάλο δώρο, το οποίο αναφέρεται, πρωτίστως και κυρίως, στον εαυτό μας. Η συγχωρητικότητα γεννά μέσα μας το μεγάλο αγαθό, το οποίο λέγεται «ειρήνη».
Είναι μεγάλη υπόθεση ο άνθρωπος να διακρατεί μέσα στην ψυχή του τον θησαυρό της ειρήνης. Και αυτού του δεδομένου, έχοντας επίγνωση η Εκκλησία μας, αν έχουμε προσέξει, διαρκώς στις Ακολουθίες της παρακαλεί τον Θεό να μας δώσει την ειρήνη του, ώστε: «Ἐν εἰρήνῃ τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν».
Με τη συγχωρητικότητα, έχουμε ειρήνη μεταξύ μας. Και εδώ είναι εύκαιρος ο λόγος του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος εντέλλεται στους Χριστιανούς: «Εἰ δύνατόν μετά πάντων ἀνθρώπων εἰρηνεύετε» (Ρωμ. ιβ΄18).
Πέραν, από την ευεργεσία προς τον εχθρό μας, ο ίδιος ο Κύριος αποβαίνει κορυφαίο και διαχρονικό παράδειγμα συμπεριφοράς προς τους αντιδίκους μας.
Ο ίδιος, επί του Σταυρού, ενώ είχε τη δύναμη να συντρίψει κυριολεκτικά τους σταυρωτές του, δεν προέβηκε σε αυτή την ενέργεια, αλλά, αντίθετα, επί του Σταυρού και μέσα από αφόρητους πόνους, μας κατέλειπε παράδειγμα συγχωρητικής συμπεριφοράς: «Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς, οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι» (Λουκ. κγ΄34). Ζητά από τον Πατέρα του να συγχωρέσει τους σταυρωτές του.
Το να συγχωρώ τον άλλο, σημαίνει πως τον αναγνωρίζω ότι είναι αδελφός μου και ότι είμαστε παιδιά του ίδιου Πατέρα.
Στο τέλος του Εσπερινού, ο Πανιερώτατος ανέγνωσε την συγχωρητική ευχή και ευχήθηκε σε όλους καλό στάδιο, καλή δύναμη στον πνευματικό αγώνα της περιόδου αυτής και καλή Τεσσαρακοστή.
You must be logged in to post a comment.