Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Την Κυριακή Δ’ Νηστειών το εσπέρας, 3 Απριλίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης στον Αναλυόντα.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Πρωτοπρεσβύτερος Δήμος Δημοσθένους, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου.

Στο τέλος του εσπερινού, ο Πανιερώτατος ομίλησε στο εκκλησίασμα με θέμα «Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος – αποτύπωση του συνόλου της πνευματικής ζωής».

Ο Άγιος Ιωάννης έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα (525 – 600 μ.Χ.). Καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Έκανε λαμπρές σπουδές και αυτό μπορεί κανείς να το συμπεράνει από τα κείμενά του, τη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Έγινε μοναχός στο Σινά σε ηλικία 16 ετών σε ένα ενάρετο Γέροντα, τον Μαρτύριο. Κοντά του έκανε 19 έτη. Σε ηλικία 35 ετών, αφού εκοιμήθη ο Γέροντάς του, διψούσε για ησυχαστική ζωή. Εκεί έζησε 40 χρόνια στην έρημο του Σινά, εκεί που έδωσε ο Θεός τις πλάκες του νόμου, τις δέκα εντολές στον θεόπτη Μωϋσή. Αποδελτίωνε, δηλαδή κρατούσε σημειώσεις από τα παλαιά ασκητικά συγγράμματα, τα οποία κατέγραψε με σειρά στο βιβλίο της Κλίμακος. Ήταν άνθρωπος της ησυχίας. Μεγάλο το διδακτικό του χάρισμα.Στο τέλος της ζωής του, για λίγο χρονικό διάστημα έγινε Ηγούμενος του Σινά ο Άγιος Ιωάννης, θέση από την οποία παραιτήθηκε και την ανέθεσε στον αδελφό του μοναχό Γεώργιο.

Το μοναδικό έργο που συνέγραψε ο Όσιος Ιωάννης είναι «Η Κλίμακα». Αφορμή της συγγραφής του βιβλίου αυτού ήταν ο Ηγούμενος Ιωάννης από μια Μονή στη Ραϊθώ, ο οποίος ζήτησε πνευματικές οδηγίες και συμβουλές από τον Όσιο για το πώς θα ποιμάνει τους μοναχούς του, με σκοπό την τελειότητα. Του έγραψε ένα βιβλίο, το οποίο διαίρεσε σε 33 κεφάλαια και το ονόμασε Κλίμακα, αρχίζοντας από τα πιο βασικά για ένα μοναχό και καταλήγοντας στα πιο προχωρημένα στάδια της πνευματικότητας. Το έργο του παρουσιάζει την πνευματική ζωή να ανεβαίνει σκαλί σκαλίμέχρι να φθάσει στην κορυφή της τελειότητος, δηλαδή το Θεό. Στο έργο αυτό συνόψισε όλη την ασκητική εμπειρία της Εκκλησίας μας.

Στο ασκητικό σύγγραμμα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου«την Κλίμακα», που κατέχει εξέχουσα θέση στην ασκητική γραμματεία, είναι κυρίαρχη η έννοια του πνευματικού αγώνος. Ο αγώνας ή αλλιώς η πνευματική εργασία απαιτεί, κατά τον Άγιο Ιωάννη, ως βασικές προϋποθέσεις την προαίρεση και τον πόθο της σωτηρίας εκ μέρους του ανθρώπου και την βοήθεια εκ μέρους του Θεού. Εχθρός στον αγώνα είναι ο παλαιός άνθρωπος, με τα πάθη και τις αδυναμίες που έγιναν δεύτερη φύση, και ο διάβολος που διαρκώς αντιστρατεύεται στο έργο της σωτηρίας των ανθρώπων.

Με το βιβλίο αυτό, ο Άγιος συγκεφαλαίωσε ότι όλα τα πάθηξεκινούν από τα τρία βασικά πάθη την φιληδονία, την φιλαργυρία και την κενοδοξία. Επίσης, χώρισε και σε τρία μέτωπα τον αγώνα για την θεραπεία του τριμερούς της ψυχής, του επιθυμητικού, του θυμικού και του λογιστικού, δια της αποκτήσεως των τριών βασικών μεγάλων αρετών, «των μητέρων των αρετών», εγκρατείας, ταπεινοφροσύνης και αγάπης».

Η Εκκλησία μας τον ανέδειξε σε μεγάλο Πατέρα και διδάσκαλό της και γι΄ αυτό τοποθέτησε να εορτάζεται την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών λόγω του ότι και η περίοδος αυτή είναι μια περίοδος κλίμακας και συναντήσεως με τον Θεό, όπως και η Κλίμαξ του Οσίου Ιωάννου, μια γέφυρα που ενώνει τους ανθρώπους με τον Θεό.

Ας αποτελεί για εμάς οδοδείκτη στη ζωή μας, ώστε να αξιωθούμε να ανεβούμε την Κλίμακα, την απάγουσα εις τον Ιησού Χριστό, στη ζωή την αιώνιο».

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ