Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Την ΠαρασκευΉ, 5 Αυγούστου 2022, το εσπέρας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο Συνοικισμό Ανθουπόλεως.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν οι Πρωτοπρεσβύτεροι Μιχαήλ Ευθυμίου, προϊστάμενος του Ναού, Ανδρέας Σπυρίδης, Παναγιώτης Καϊμακλιώτης και Μάριος Ιωαννίδης, οι Οικονόμοι Χρήστος Λουκά, Νικόλαος Δημητρίου, Κυριάκος Παπαλλής και Μάριος Φιλίππου, ο Πρεσβύτερος Σπυρίδων Καρατζιάς, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως. “Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού κατέχει κεντρική θέση στην ορθόδοξη Εκκλησία και θεολογία. Είναι ένα γεγονός που έχει την ίδια σημασία για την σωτηρία μας με την ενσάρκωση και την Ανάστασή Του. Τί είναι, όμως η Μεταμόρφωση;  Είναι ένα μεγάλο γεγονός, το οποίο αποκαλύπτει την δόξα της Εκκλησίας και των πιστών. Είναι ένα κορυφαίο θαύμα που πραγματοποίησε ο Κύριος στο ίδιο θεανδρικό σώμα Του. Αποκάλυψε το άρρητο μεγαλείο της θεότητός Του «και μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών, και έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως». Είναι η προετοιμασία του Σταυρού”.

Στο τέλος της ακολουθίας του εσπερινού, τελέστηκε λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού.

Ανήμερα της Δεσποτικής εορτής, 6 Αυγούστου 2022, ο Πανιερώτατος χοροστάτησε κατά διάρκεια του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της κοινότητας Κάτω Μονής.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πρωτοπρεσβύτερος Αδάμος Αδάμου πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ναού, Πρεσβύτερο Θωμά Παπαευσταθίου, τον Αρχιδιάκονο Ραφαήλ Μισιαούλη και τον Ιεροδιάκονο Αρσένιο Αθανασίου.

Μετά το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Πανιερώτατος κήρυξε το θείο λόγο, στον οποίο ανέλυσε θεολογικά το πρώτο απόστιχο του εσπερινού της εορτής: «Ὁ πάλαι τῷ Μωσεῖ συλλαλήσας, ἐπὶ τοῦ ὄρους Σινᾶ διὰ συμβόλων. Ἐγὼ εἰμι, λέγων ὁ Ὤν, σήμερον ἐπ’ ὄρος Θαβώρ, μεταμορφωθεὶς ἐπὶ τῶν μαθητῶν, ἔδειξε τὸ ἀρχέτυπον κάλλος τῆς εἰκόνος…». Δείχνει ο Χριστός στους μαθητές του «το αρχέτυπον κάλλος της εικόνος». Δείχνει στο πρόσωπό Του το πρόσωπο με το οποίος μας είχε δημιουργήσει και το πρόσωπο, το οποίο μας δίνει και πάλι με την ενανθρώπησή Του, με τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του, τη δυνατότητα να αποκτήσουμε. Και όπως Εκείνος παραμερίζει για λίγο το κάλυμα της ανθρώπινης φύσεως που σκεπάζει τη θεία του φύση από άκρα οικονομία και συγκατάβαση προς τον αμαρτωλό άνθρωπο, τον οποίο ήρθε στη γη για να ανακαλέσει και να σώσει από την αμαρτία, επαναφέροντάς του το αρχέτυπο κάλλος, έτσι μας καλεί ο Χριστός να απομακρύνουμε ό,τι αμαυρώνει την εικόνα του Θεού που έχουμε στην ψυχή μας”.

Ο Πανιερώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ανέγνωσε την ευχή και ευλόγησε τα σταφύλια, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, και τελέστηκε λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ