Το απόγευμα της Κυριακής, 25 Σεπτεμβρίου 2022, κλήρος και λαός της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής με επικεφαλή τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα υποδέχθηκαν τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, ο οποίος μαζί με τη συνοδεία του (Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβος και δύο κληρικοί εκ της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων), πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.
Αμέσως μετά ψάληκε κατευθύνθηκε κλήρος και λαός στο Ναό του Αποστόλου Ανδρέα, που βρίσκεται στο περίβολο της Μητροπόλεως, στον οποίο εψάλη Δοξολογία , μετά το πέρας της οποίας, ο Μητροπολίτης Ταμασού προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων.
Παρόντες στην υποδοχή ήταν, επίσης, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος (έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο), ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, οι Δήμαρχοι Ακανθούς, κ. Ελένη Χατζημιχαήλ, και Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, θρονικοί επίτροποι, Κοινοτάρχες, οι στρατιωτικές αρχές της περιοχής, ομάδα παιδιών από το Περιφερειακό Δημοτικό Ταμασού και πλήθος κόσμου.
Στο τέλος, ο Μητροπολίτης Ταμασού δώρησε στον Σεβασμιώτατο ένα σετ εγκόλπια και ο Σεβασμιώτατος δώρησε στον Πανιερώτατο επιγονάτιο, που απεικονίζει τον Όσιο Σωφρόνιο του Έσσεξ.
Να αναφερθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος πριν την επίσημη υποδοχή στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου στην κοινότητα Πολιτικού. Εκεί του επιφυλάχθηκε επίσημη και εγκάρδια υποδοχή από την Καθηγουμένη και την αδελφότητα της Μονής.
Χρέη τελετάρχου εκτελούσε ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Θεόδωρος Στυλιανού, Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως.
Προσφώνηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κατά την επίσημη υποδοχή του Σβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων κ. Νικήτα
Με το ηδύμολπο ψαλμικό λόγιο του Προφητάνακτα Δαυίδ, «εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου» (Ψαλμ. 117, 27), Σας υποδεχόμαστε, «ἐν ἀγαλλιάσει ψυχῆς» (Ψαλμ. 34,9), στη γη των Ταμασέων,
Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κύριε Νικήτα,
Πανιερώτατε Μητροπολίτα Πάφου κ. Γεώργιε,
Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Νιτρίας κ. Νικόδημε, έξαρχε του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο,
Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβε,
Εκλεκτή του Ιερατείου Ομήγυρη,
και Συνεκλεκτή του Λαού του Θεού Σύναξη.
Η ειρηνική αυτή επίσκεψή Σας αποτελεί για μας πλήρωμα χαράς, διότι πραγματοποιείται εν αγάπη και, όπου αγάπη, εκεί και ο Θεός αυλίζεται, κατά τον Άγιο Ευσέβιο Αλεξανδρείας.
Και συμπίπτει, προσφιλέστατε Αδελφέ, η εύσημη αυτή παρουσία Σας με τις εν Κυρίω εκδηλώσεις της ημετέρας Μητροπόλεως επί τη συμπληρώσει 15ετίας από της ανασυστάσεως (2007-2022) της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταμασού, κατόπιν σχετικής αποφάσεως της Ιεράς ημών Συνόδου.
Η φυτεία αυτή του Θεού ανεβλάστησε και ανέθαλε και έδωσε καρπούς, κατά Χριστόν, επί 1200 σχεδόν χρόνια. Το κήρυγμα των Αποστόλων Βαρνάβα, Παύλου και Μάρκου, κατά την επίσκεψή τους στην Κύπρο το 45 μ.Χ., ήχησε και στον κατείδωλο τότε τόπο τούτο της Ταμασού. Και άξιος διάδοχος και συνεχιστής των Αποστόλων και της παρακαταθήκης της Εκκλησίας απέβη ο θεοκόσμητος Πολιούχος και Ιερομάρτυρας της Εκκλησίας μας Άγιος Ηρακλείδιος. Και αναδείχθηκε ως ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της εν Κύπρω παροικούσης Εκκλησίας του Θεού.
Και ήταν κλεινή και ξακουστή η χώρα των Ταμασέων, Σεβασμιώτατε, και κατά την αρχαιότητα, αφού μνημονεύεται στα Ομηρικά Έπη ως «χαλκοφόρα γη», την οποία πρόκειται να επισκεφθεί η θεά Αθηνά, κατά την αναφορά της συνάντησης και της συζήτησής της με το γιο του Οδυσσέα Τηλέμαχο, μεταμορφωμένη, φυσικά, κατά τη διήγηση, ως ο βασιλιάς των Ταφιωτών Μέντης.
Δυστυχώς, όπως προαναφέρθηκε, «κρίμασι οἷς οἶδε Κύριος» και «ἐκ τῆς ἐπισπορᾶς τοῦ πονηροῦ», οι κατακτητές Φράγκοι (1193 μ.Χ.), στη δόλια πολιτική τους να καθυποτάξουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου υπό τον ρωμαιοκαθολικισμό, κατήργησαν τις πλείστες Επισκοπές της Εκκλησίας μας, αφήνοντας από τις 14 Επισκοπές μόνο τις 4, εκβιάζοντας τους εναπομείναντας Επισκόπους να ενταχθούν και να υπαχθούν στη ρωμαιοκαθολική Σύνοδο.
Ωστόσο, οι τότε Ορθόδοξοι Επίσκοποι, όντας «ἐρριζωμένοι καί τεθεμελιωμένοι» (Εφεσ. γ΄17) «ἐπί τῷ θεμελίῳ τῶν ἀποστόλων» (Εφεσ. β΄20), υπήρξαν άξια αναβλαστήματα των Αγίων Προκατόχων τους και φύλαξαν ανόθευτη και απαραχάρακτη την «παραθήκην» (Α΄ Τιμ. στ΄20) της εκκλησιαστικής πίστης και περιτείχισαν, ακόμη και θυσιαστικά, τον λαό του Θεού στην επώδυνη ιστορική οδοιπορία του.
Και εμείς σήμερα, προς αυτό το ιερό χρέος αφορώντας, χρεωστικά, αγωνιζόμαστε «ἵνα κρατῶμεν αὐτήν τήν ὁμολογίαν» (Εβρ. δ´14), μαρτυρικά, των προκατόχων μας, ώστε να μην αποστούμε της ιερής αποστολής μας.
Και τούτο, γιατί και στην εποχή μας, ως στελέχη και μέλη της Εκκλησίας, κλήρος και λαός, διερχόμαστε πειρασμούς ποικίλους.
Και, προπάντων, Σεβασμιώτατε Άγιε Αδελφέ, συνθρύπτεται η καρδία μας, βλέποντας την πατρίδα μας σχεδόν κατά τη ήμισυ σκλαβωμένη και το 40% του λαού μας ξεριζωμένο και πρόσφυγα στη δική του πατρίδα και το πλήθος των ιερών ναών και προσκυνημάτων μας συλημένο και βεβηλωμένο από τους αλλόθρησκους εισβολείς. Και οι Τούρκοι αρκυωρείς είναι, δυστυχώς, εντός των τειχών. Και στην περίπτωσή μας λειτουργεί ο ψαλμικός λόγος: «Ἐν τῷ ὑπερηφανεύεσθαι τόν ἀσεβῆ ἐμπειρίζεται ὁ πτωχός» (Ψαλμ. 9,23).
Ναι, ο λαός μας ζει εδώ και 48 χρόνια κάτω από το κράτος των συνεπειών της εισβολής και κατοχής, αλλά και των διαρκών απειλών ενός αδίστακτου κατακτητή.
Ωστόσο, και παρόλα αυτά, κρατούμε Θερμοπύλες. Και «ἐλπίζομεν ἐπί Θεῷ ζῶντι» (Α΄ Τιμ. δ΄10). Και μπορεί οι εχθροί μας να παρουσιάζονται και να καυχώνται «ἐν ἅρμασι καί ἐν ἵπποις», όμως εμείς έχουμε ακραία και βεβαία την πίστη, ότι αργά ή γρήγορα θα υπερισχύσει το δίκαιο, θα ανατείλει ο ήλιος της δικαιοσύνης και «ἐν ὀνόματι Κυρίου τοῦ Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα» (Ψαλμ. 19,7).
Και προς τούτο επενδύουμε και στις δικές σας θεοπειθείς προσευχές σας, Σεβασμιώτατε Άγιε Αδελφέ.
Ως ευ παρέστητε!
Φωτογραφίες: Ιάκωβος Χατζησταύρου
You must be logged in to post a comment.