Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή, μας ομιλεί για τη σπορά του λόγου του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων. Ένας γεωργός έσπειρε το σπόρο του στο χωράφι. Από τα τέσσερα μέρη του σπόρου, κάποιοι σπόροι έπεσαν στο δρόμο και πήγα χαμένοι, αφού καταπατήθηκαν από τους περαστικούς, άλλοι έπεσαν πάνω στις πέτρες, και μόλις φύτρωσαν λίγο αμέσως ξεράθηκαν, λόγω του ότι δεν υπήρχε ούτε χώμα ούτε υγρασία. Άλλοι πάλι έπεσαν σε μέρος γεμάτο αγκάθια, τα οποία έπνιξαν
τα νέα φυτά, και εκείνοι τέλος που έπεσαν στην εύφορη γη, και αναπτύχθηκαν τα φυτά και απέδωσαν καρπό εκατονταπλάσιο.
Ο σπόρος είναι ο λόγος του Θεού, που στον κάθε άνθρωπο απλόχερα σπείρεται, αλλά σε λίγους καρποφορεί. Και αυτό έχει σχέση σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ψυχή του κάθε ανθρώπου. Ο Κύριος παρομοίασε τις τέσσερις κατηγορίες της γης με τους τέσσερις διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, οι οποίοι ανάλογα με την προαίρεσή τους και την πνευματική τους κατάσταση, αποδέχονται και υιοθετούν τον λόγο του Θεού, με αποτέλεσμα, είτε αυτός να καρποφορήσει, είτε να παραμείνει
άκαρπος.
Η πρώτη κατηγορία, που αφορά τους σπόρους που έπεσαν στον δρόμο και πήγαν χαμένοι, αντιστοιχεί στους ανθρώπους που ακούν τον λόγο του Θεού, αλλά ομοιάζουν με το χώμα του δρόμου που σκλήρυνε από το καθημερινό περπάτημα των περαστικών και είναι ακατάλληλο να δεχθεί το σπόρο. Δηλαδή, ενώ ακούν τον λόγο του Θεού, δεν δείχνουν καμία διάθεση να τον διαφυλάξουν στην καρδία τους.
Η δεύτερη κατηγορία, που αφορά τους σπόρους που έπεσαν πάνω στις πέτρες, αντιστοιχεί στους ανθρώπους που αποδέχονται μεν τον λόγο του Θεού, αλλά, λόγω της έλλειψης πνευματικών καταβολών, με το πρώτο εμπόδιο, την πρώτη δυσκολία, εγκαταλείπουν την κάθε προσπάθεια και μαραίνονται πνευματικά, λόγω του ότι ο βλαστός της πίστεώς τους δεν έχει ρίζα. Δεν έχουν σταθερές αρχές.
Η τρίτη κατηγορία, που αφορά τους σπόρους που έπεσαν σε ακανθώδη γη, αντιστοιχεί στους ανθρώπους που φθάνουν σωστά ένα βήμα πριν την καρποφορία. Εδώ ο σπόρος βλαστάνει και λίγο πριν να καρποφορήσει μαραίνεται και πέφτει. Συμπνίγεται από τα αγκάθια, που πνίγουν τα καλά φυτά και τα εμποδίζουν να καρποφορήσουν. Και ποια είναι τα αγκάθια στην προκειμένη περίπτωση; Οι
βιοτικές μέριμνες της ζωής, οι καθημερινές ενασχολήσεις που μας αποπροσανατολίζουν από τον πνευματικό μας δρόμο, οι ηδονές του βίου που καταστρέφουν τους καλούς βλαστούς. Το άγχος για την υλοποίηση των βιοτικών αναγκών.
Η τέταρτη κατηγορία, που αφορά τους σπόρους που έπεσαν στην εύφορη γη και αναπτύχθηκαν τα φυτά, αντιστοιχεί στους ανθρώπους που διαθέτουν εύφορη ψυχή. Στην καρδιά τους βασιλεύει ο Θεός και δεν βρίσκει χώρο ο πειρασμός. Ασφαλώς, για να φθάσουν να αποκτήσουν εύφορη γη, φρόντισαν να καλλιεργήσουν τη ψυχή τους με την πνευματική άσκηση και την απονέκρωση των παθών.
Φρόντισαν να διαφυλάξουν τη ψυχή τους ελεύθερη από κάθε κοσμική ενασχόληση, παραμένοντας προσηλωμένοι στο έλεος του Θεού. Μετουσίωσαν το λόγο του Θεού σε πράξη ζωής και με τα δάκρυα μετανοίας συνέργησαν στην ταχεία βλάστηση και ανθοφορία του σπόρου της αρετής.
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Με τη σημερινή ευαγγελική περικοπή καλούμαστε να εξετάσουμε τα μύχια της καρδίας του ο κάθε ένας και να εντοπίσουμε σε ποιο από τους τέσσερις προαναφερθέντες τύπους ανθρώπων ανήκουμε. Καλούμαστε να ετοιμάσουμε τις ψυχές μας να δεχθούν το λόγο του Θεού. Χρειάζεται να τις σκάψουμε με την αυτογνωσία και αυτοκριτική και να τις ποτίσουμε με τα δάκρυα της μετανοίας.
Χρειάζεται να θέσουμε φραγμούς προστασίας στις όποιες αισθήσεις μας μάς οδηγούν στην αμαρτία «διότι θάνατος ανέβη διά των θηρίδων ημών», λέει ο Προφήτης Ιερεμίας (Ιερεμ. 9,21). Και ο θάνατος που αναφέρεται είναι ο πνευματικός θάνατος. Όπως ο γεωργός που θέλει να μεταβάλλει ένα χέρσο χωράφι σε γόνιμο και υποβάλλεται σε κοπιαστικές εργασίες, έτσι κι εμείς καλούμαστε να μεταβάλουμε τη χερσωμένη ψυχή μας σε καρποφόρα, αν με διάθεση φροντίσουμε την πνευματική της καλλιέργεια.
Εκτός όμως από την πνευματική καλλιέργεια των ψυχών μας, έχουμε καθήκον και ευθύνη να καλλιεργήσουμε πνευματικά και τις ψυχές των παιδιών μας, τα οποία παλεύουν και αγωνίζονται στην καθημερινότητα, ακούγοντας τις διάφορες σειρήνες που ηχούν και τα αποπροσανατολίζουν. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας παρακαλέσω όπως παροτρύνετε τα παιδιά και τα εγγόνια σας να συμμετέχουν στα κατηχητικά μας σχολεία, στις κατηχητικές μας δραστηριότητες, που επίσημα από
αύριο ξεκινούν. Επαναδραστηριοποιείται, μετά τη θερινή περίοδο, η ενοριακή ζωή, οι συγκεντρώσεις νέων, οι εβδομαδιαίες ομιλίες, και καλούμαστε να συμμετέχουμε.
Στα κατηχητικά και στις ομιλίες ολοκληρώνονται οι χαρακτήρες και εξευγενίζεται ο άνθρωπος. Μέσα στα κατηχητικά διαπλάθονται υγιείς χαρακτήρες, άνθρωποι καλοσύνης, εργατικότητας και αξιοπρέπειας. Μέσα στην κατηχητική σύναξη ο νέος ξεπερνά τα προβλήματά του, κοινωνικοποιείται και θέτει τα θεμέλια της πνευματικής προόδου του. Γι ́ αυτό και πάλι σας παρακαλώ, από τους ιερείς της ενορίας και κοινότητάς σας να ενημερώνεσθε για το πρόγραμμα της κατηχητικής συνάξεως και να προσπαθείτε να το ακολουθείτε, προτρέποντας και τα παιδιά και εγγόνια σας να πράττουν το ίδιο, αφού εσείς γίνετε παράδειγμα για αυτά.
Αμήν και του Θεού η δόξα!