Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχάγγελος στη Λακατάμεια (όπισθεν προπονητικού κέντρου ΑΠΟΕΛ), επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: «Η ιστορία των προσφυγικών οικισμών της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής» Το συμπόσιο ήταν συνδιοργάνωση απο την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής μαζί με την Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών Society of Cypriot Studies .
Στη συνεδρία, η οποία ήταν ανοιχτή στο κοινό, κορυφαίοι Κύπριοι επιστήμονες ανάλυσαν τα απότοκα της τουρκικής εισβολής του 1974, τα θέματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας, τη σημασία του εθελοντισμού, καθώς και το ρόλο της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
“Αυτό το συμπόσιο εν είδει καμπάνας χτυπά παράξενα για να αφυπνίσει συνειδήσεις και να ξυπνήσει η υπνωτούσσα συνείδηση μέσα στην έρημο αδιαφορίας της σύγχρονης κοινωνίας. Μέσα από τις εργασίας του συμποσίου να ξαναθυμηθούμε τα παλιά, να τιμήσουμε τους νεκρούς, να σεβαστούμε τον αγώνα των προσφύγων και να πεισμώσουμε ξανά για το “Δεν Ξεχνώ” και να διεκδικήσουμε τα δίκαια μας”, τόνισε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, κατά την έναρξη των εργασιών του επιστημονικού συμποσίου «Η ιστορία των προσφυγικών οικισμών της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής». Επεσήμανε επίσης, ότι «αυτή η καμπάνα αφύπνισης, που χτυπά παράξενα, την ηχούμε όλοι μαζί σήμερα για να ξαναβροντοφωνάξουμε το “Δεν Ξεχνώ” και να καλέσουμε όλους σε προσευχή για τον δίκαιο αγώνα μας.
Χαιρετισμούς στις εργασίες του επιστημονικού συμποσίου «Η ιστορία των προσφυγικών οικισμών της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής», που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής μαζί με την Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Society of Cypriot Studies), απεύθυναν ο προεδρεύοντας της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Δρ. Ελεύθεριος Αντωνίου, ο πατέρας Θεόδωρος Στυλιανού (εκ μέρους του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου), η επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων της Προεδρίας κ. Άννα Αριστοτέλους, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων και βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Νίκος Κέττηρος και ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ κ. Θανάσης Τσώκος. Την έναρξη του συμποσίου άνοιξαν με τις ομιλίες ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης κ. Μάριος Χαρτζιώτης (εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας) και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ιστορία των προσφυγικών οικισμών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής». Η τελετή έναρξης των εργασιών έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το ιστορικό μουσικό σχήμα «Ευαγόρας Αμμοχώστου».
Στο πλαίσιο του επιστημονικού συμποσίου «Η ιστορία των προσφυγικών οικισμών της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής» τιμήθηκαν οι κοινοτάρχες των ακόλουθων συνοικισμών και προσφυγικές αυτοστεγάσεις και οικισμούς: Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, Αγίων Τριμιθιάς, Αγροκηπιάς, Αναγυιών, Αναλιόντα, Αρεδιού, Κάτω Δευτέρα, Εργατών, Κλήρου, Μαλούντας, Μαθιάτη, Παλιομετόχου, Πέρα Ορεινής , όπως και ο Δήμος Λακατάμιας.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες του διήμερου δημόσιου συμποσίου, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι Κύπριοι επιστήμονες, πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχάγγελος στη Λακατάμεια, το οποίο παραχώρησε δωρεών για τους σκοπούς του συμποσίου η Ιερά Μονή Κύκκου και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου.
Ολόκληρη την βαρυσήμαντη ομιλία του Πανιερώτατου, στην οποία καταγράφεται συνοπτικά η ιστορία των προσφυγικών οικισμών και οι προσπάθειες των προσφύγων μας να σταθούν ξανά στα πόδια τους, μπορείτε να τη διαβάσετε παρακάτω:
You must be logged in to post a comment.