Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ και την Ακαδημία Πολιτισμού «Κυπροπαίδεια» της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού, διοργάνωσαν το ΙΑ΄ Εκπαιδευτικό Θεολογικό Συνέδριο, σήμερα Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 10:00π.μ. στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού με θέμα: «ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΘΡΩΠΟ: ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΥΟΔΩΣΗΣ».

Το εν λόγω Θεολογικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του αειμνήστου Θεολόγου Κυριάκου Σαμάρα, του οποίου το μνημόσυνο είχε τελεστεί στη Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε του Συνεδρίου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στο Επισκοπειό.

Το Συνέδριο άνοιξε με το χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Δρ Μιχάλης Λοΐζιδης, Π.Λ.Ε. Μέσης Εκπαίδευσης. Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Συνεδρίου, όσο και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα για τη φιλοξενία, τονίζοντας πως μέσω αυτού του συνεδρίου εξετάζονται θέματα Εκκλησίας και Ζωής. Τέλος, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ Εκκλησίας και Θεολόγων Καθηγητών.

Ακολούθως σε χαιρετισμό του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, αναφέρθηκε στη μεγίστη ανάγκη για σωστή επικοινωνία και σχέση και µε το Θεό και τον συνάνθρωπο, καθώς, όσο ο άνθρωπος πλησιάζει το Θεό, όσο προσπαθεί να εφαρμόσει τις εντολές του Θεού, τόσο η σχέση του µε το συνάνθρωπό του, γίνεται σωστότερη. Η επικοινωνία με τον Θεό περνά πρώτα μέσα από την επικοινωνία με τον εαυτό μας και κατόπιν με τον πλησίον μας. Μόνο μέσα από τα δύο αυτά στάδια μπορεί να επέλθει η σωστή επικοινωνία με τον Θεό.  Οι πατέρες της Εκκλησίας αναφέρουν ότι όποιος γνωρίζει τον εαυτό του βαθύτερα, τόσο γνωρίζει καλύτερα και τον Θεό.

Η προσωπική επικοινωνία της κάθε μιας ψυχής με το πρόσωπο του Θεού, η θέωση, είναι ο σπουδαιότερος προορισμός του ανθρώπου. Η προσωπική επικοινωνία με το πρόσωπο του αδελφού είναι η μεγαλύτερη ευτυχία της ζωής. Η αγάπη προς τον Θεό Πατέρα και η αγάπη προς τον πλησίον είναι οι δύο πόλοι του Χριστιανισμού. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται μια σωστή σχέση με τον εαυτό μας, τον πλησίον μας, τα μέλη της οικογένειάς μας, τα μέλη της ενορίας μας, της κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας μας. Η πορεία του Χριστιανού πρέπει να είναι αγαπητική και θυσιαστική. Μόνο τότε θα λειτουργεί ως πραγματικό πρόσ-ωπο και όχι ως ά-τομο. Μόνο έτσι θα επικοινωνεί σωστά με τον Θεό και με τον συνάνθρωπό του. Τα έργα αγάπης προς τον συνάνθρωπο, τα έργα φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης είναι εξ ίσου απαραίτητα, για μια σωστή επικοινωνία με τον Θεό.

Στη συνέχεια, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμοί κ. Κώστα Καδή, απηύθυνε χαιρετισμό η Ε.Μ.Ε. Θρησκευτικών Δρ. Ελιάνα Χατζηιωάννου – Θωμά. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο τόνιζε τη σχέση Άνθρωπου-Θεού και προάγει τόσο τη συζήτηση όσο και την κριτική σκέψη. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στον Κυριάκο Σαμάρα και στην προσφορά του στον πολιτισμό, λέγοντας πως  το σημερινό Θεολογικό Συνέδριο είναι Μνημόσυνο Τιμής.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος, αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζουν οι Θεολόγοι στην κοινωνία μας. Στην Κύπρο, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει μόνο οικονομική κράση, αλλά κυρίως υπάρχει κρίση αξίων. Οι θεολόγοι λοιπόν, μέσα στο σχολικό περιβάλλον μπορούν να καλλιεργήσουν την επικοινωνία μεταξύ άνθρωπου και Θεου, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην κοινωνά. Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Εκκλησία για την ηθική βελτίωση της μαθητιώσας κοινωνίας.

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ, αφού ευχαρίστησε τόσο τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα για τη φιλοξενία, όσο και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο για τα δώρα που προσέφερε στους  αφυπηρετήσαντες Θεολόγους, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Αναφορά στην μνήμη του αειμνήστου θεολόγου Κυριάκου Σαμάρα έκανε η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων κα Δήμητρα Καλογήρου και η Βοηθός Ταμία του Συνδέσμου Θεολόγων κα Άντρη Παναγή. Ο Κυριάκος Σαμάρας γεννήθηκε στην αγαπημένη μας Αμμόχωστο την 21η Μαϊου το 1961.  Πατέρας του, ο αείμνηστος Μόδεστος Σαμάρας, Λυκειάρχης Φιλόλογος και μητέρα του η Αναστασία, το γένος Καρύου από το Αυγόρου. Τα νηπιακά του χρόνια τα πέρασε στην Αμμόχωστο μαζί και με τα υπόλοιπα αδέλφια του, τον Παρασκευά, τον Γιώργο και τον Χρίστο.

Σε λίγα χρόνια ο πατέρας του θα μετατεθεί ως Διευθυντής, στο φημισμένο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, όπου ο Κυριάκος θα φοιτήσει στο εκεί Δημοτικό Σχολείο μέχρι το 1971, αλλά παράλληλα θα βιώσει στη ζωή και στη ψυχή του, τα ήθη και τα έθιμα … θα γίνει μαζί με τα αδέλφια του, ένα με τη θάλασσα, τα βουνά και το φως του χωριού μας. Αυτές τις αναμνήσεις που του γέμισαν την παιδική ψυχή του δεν τις  αποχωρίστηκε  ποτέ, αναμνήσεις που θα τα αποδώσει χρόνια αργότερα μεστά στην ποίηση του. Στη Λάρνακα θα τελειώσει το Γυμνάσιο και θα συνεχίσει στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου. Η αγάπη του προς το Χριστό και την Εκκλησία που έντονα τον προβλημάτιζαν από το Γυμνάσιο, θα τον οδηγήσουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για σπουδές στη Θεολογία και ακολούθως στην Ελληνική Φιλολογία αυτή τη φορά.

Όταν επέστρεψε στη αγαπημένη του Κύπρο  δούλεψε ως δάσκαλος σε σχολεία  της Δημοτικής Εκπαίδευσης για τέσσερα χρόνια και το 1994 διορίστηκε κανονικά ως Θεολόγος καθηγητής και από τότε εργαζόταν σε διάφορα σχολεία της Μέσης  Εκπαίδευσης.  Ήταν πολύ αγαπητός, όχι μόνο στους συναδέλφους του, αλλά και στους μαθητές του, με τον τρόπο που τους δίδασκε αλλά και καθοδηγούσε στις δυσκολίες που συναντούσαν στη ζωή τους. Γίνεται μέλος και εκπρόσωπος σε διάφορες οργανώσεις που έχουν σχέση με την παιδεία, όπως είναι ο Σύνδεσμος Θεολόγων καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ, Αντιπρόεδρος στη Δημοκρατική κίνηση καθηγητών ΔΗΚΙ, Πρόεδρος στην προσφυγική οργάνωση Αμμοχώστου του, στην Εκκλησιαστική Επιτροπή, στο ΚΕΝΘΕΑ, αντιπρόεδρος στη σχολική εφορεία Αμμοχώστου, και στη Παγκύπρια Σχολή Γονέων. Η κα Καλογήρου έκλεισε την ομιλία της λέγοντας πως ο Κυριάκος Σαμάρας ήταν ακούραστος εργάτης της παιδείας και της μάθησης και φεύγοντας τόσο γρήγορα και αναπάντεχα άφησε την παιδεία και την οικογένειά του να θρηνεί για την απώλεια αυτού του υπέροχου και ξεχωριστού ανθρώπου.

Στη συνεχεία, ακολούθησαν εισηγήσεις. Πρώτη εισήγηση, αυτή του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα με θέμα:  «Ορθοδοξία και ανθρώπινα δικαιώματα»

Δεύτερη ήταν η εισήγηση που έκανε ο Δρ Μιχάλης Λοϊζίδης, ΜΛΕ Μέσης Εκπαιδεύσεις, με θέμα:  « Ο διάλογος και η επικοινωνία στην οικογένεια και στο σχολείο ως βασικός παράγοντος αγωγές των νέων»

Τις εισηγήσεις ολοκλήρωσε με την δική του ο Δρ Γιώργος Κουννούσιης, Διευθυντής της «Κεντρικής Υπηρεσίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ταμασού» (Κ.Υ.Κ.Α.Τ.). Η εισήγηση του είχε ως θέμα «Η ενσυναίσθηση στις διαπροσωπικές σχέσεις του σήμερα».

Οι εισηγήσεις θα εκδοθούν στα πρακτικά του Συνεδρίου και θα δημοσιευθούν ολόκληρες σε κατοπινό στάδιο.

Το συνέδριο έκλεισε με απονομές τιμητικών διπλωματών στους αφυπηρετήσαντες  Θεολόγους  και ακολούθως όλοι οι σύνεδροι παρακάθισαν σε γεύμα.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ