Στις 13 Φεβρουαρίου 2016 διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 21ο Συνέδριο ΚΕΝΘΕΑ – Εθνικής Φρουράς – Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα: «Η Κύπρος ενάντια στις εξαρτήσεις. Στόχος του συνεδρίου ήταν η προβολή ερευνητικών αποτελεσμάτων σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο όσον αφορά τις εξαρτησιογόνες ουσίες και άλλες μορφές εξάρτησης αλλά και παρουσίαση προτάσεων αντιμετώπισης τους. Το συνέδριο τελούσε υπό την υψηλή αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στον χαιρετισμό του ο Πανιερώτατος μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον υπουργό εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, για την ευγενική προσπάθεια του να βοηθήσει τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης να οργανωθούν αποτελεσματικά στον αγώνα υπέρ της καταπολέμησης των εξαρτήσεων. Θερμές ευχαριστίες, εξέφρασε επίσης στον πρόεδρο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του αντιναρκωτικού συμβουλίου και τους χορηγούς του συνεδρίου n Mobil και τον χορηγό επικοινωνίας μας το ΡΙΚ.
Ο ΚΕΝΘΕΑ μέσα στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης και αναβάθμισής του ανέπτυξε ένα νέο ενισχυμένο δίκτυο συνεργασιών, με την Εθνική Φρουρά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Στη συνέχεια του χαιρετισμού του ο Μητροπολίτης Ταμασού αναφέρθηκε με δεκατρία σημεία στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίση σύγχρονη κυπριακή κοινωνία, όσον αφορά τον αγώνα κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών.
Το θέμα για μας είναι πολύ σοβαρό και το ΚΕΝΘΕΑ θα αναλάβει εκστρατεία διαφώτισης και εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης ανάμεσα στον ευάλωτο προσφυγικό πληθυσμό.
Η θέση του ΚΕΝΘΕΑ είναι όπως το όριο της ηλικίας, όσο αφορά τις μικρές ποσότητες κάνναβης για προσωπική χρήση γίνει μέχρι τα 35 που θεωρείται κάποιος νέος, ή και να αφαιρεθεί το όριο ηλικίας. Με τον τρόπο αυτό περνούμε στο στάδιο της αποεγκληματοποίησης της χρήσης, που είναι ένα από τα αιτήματα μας.
Για τη στήριξη των διαφόρων ατόμων που υπόκεινται στις εξαρτησιογόνες ουσίες ο ΚΕΝΘΕΑ προσφέρει παγκύπρια προγράμματα πρόληψης και θεραπείας από συμβουλευτικούς σταθμούς σε όλη την Κύπρο: ΙΘΑΚΗ, περιοχή Ιδαλίου, ΑΧΙΛΛΕΑΣ, Ελεύθερη Αμμόχωστο και Κοκκινοχώρια και ΟΔΥΣΣΕΑΣ, Λεμεσό, από τα Κέντρα Πρόληψης ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και δύο ανοικτές κοινότητες- ΤΟΛΜΗ Λάρνακας και ΤΟΛΜΗ Πάφου. Επιπρόσθετα προς ενίσχυση των πιο πάνω κέντρων στήριξης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος ανάλαβε την πρωτοβουλία για ενίσχυση της προσπάθειας επανίδρυσης των έξι Συμβουλευτικών Σταθμών του ΚΕΝΘΕΑ έκλεισαν λόγω των οικονομικών προβλημάτων.
Σχετικά με θέματα πολιτικής και νομοθεσίας η Γενική Συνέλευση του ΚΕΝΘΕΑ δήλωσε την αποφασιστικότητα της για αγώνα εφαρμογής της Νομοθεσίας του 1992 για θεραπεία έναντι φυλάκισης. Επίσης το ΚΕΝΘΕΑ επαναλαμβάνει την άποψη του, πως για σωστή λειτουργία του ΑΣΚ, χρειάζεται ο διορισμός Επιτρόπου που να είναι άμεσα υπεύθυνος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο να είναι συμβουλευτικό σώμα.
Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Ταμασού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ΚΕΝΘΕΑ έχει κατορθώσει να υπάρχει στην συνείδηση του κυπριακού λαού ως ο πρώτος και μοναδικός εθελοντικός φορέας που διαθέτει επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, που είναι σε θέση να εφαρμόσει προγράμματα πρόληψης και θεραπείας όπου του ζητηθεί. Για το λόγο αυτό, στο πλευρό του ΚΕΝΘΕΑ στέκεται ολόκληρος ο κυπριακό λαός, αφού μέλη του είναι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, η Ένωση Κοινοτήτων, η Ένωση Δήμων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η ΠΑΣΥΔΥ, η ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, σύνδεσμοι καταπολέμησης ναρκωτικών, οργανώσεις, σύνδεσμοι, σωματεία και άλλοι.
Ευχή του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι το ΚΕΝΘΕΑ να ξανακερδίσει τον τίτλο του καλύτερου εθελοντικού οργανισμού στον κόσμο μέσα από σκληρή δουλειά προγραμματισμό, επιστημονική επιμόρφωση και συνέργειες με αρμόδιους θεσμούς και ιδρύματα, πάντοτε προς όφελος των συνανθρώπων μας, για μια κοινωνία ελεύθερη από τις εξαρτησιογόνες ουσίες.
You must be logged in to post a comment.