Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016 ο Χριστιανικός Σύνδεσμος Γυναικών Παναγίας Ψιμολόφου πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955. Τελούσε υπό την αιγίδα του Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ.κ. Ησαΐα ο οποίος ήταν και παρών.
Καλωσορίζοντας η Πρόεδρος του Χρ. Συνδέσμου ανέφερε «Με την βοήθεια του Θεού και πίστιν στον τίμιον αγώνα τους, οι αγωνιστές έκαμαν το πατριωτικό τους χρέος και αυτοπροαιρέτως θυσιάστηκαν για του Χριστού την πίστιν την Αγία και της πατρίδος την ελευθερίαν. Οι ήρωες μας, παραμένουν φωτεινά ορόσημα, και τα κόκκαλα τους τα ιερά είναι ο ατίμητος θησαυρός μας. Το λιγότερο λοιπόν που οφείλουμε σ΄αυτούς είναι να τους τιμούμε. Σαν Χριστιανικός Σύνδεσμος πραγματοποιούμε σήμερα αυτή την εκδήλωση ως ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωϊκώς αθλήσαντες προγόνους μας κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στο έπος του 1955-59. Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και είστε σήμερα εδώ.»
Ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου πρόβαλε διαφάνειες και έκανε ιστορική αναδρομή για την ελληνική επανάσταση του 1821.
Επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν ομιλία από την πρώτη Κύπρια δημοσιογράφο και αγωνίστρια της ΕΟΚΑ, κα Μαρούλα Βιολάρη Ιακωβίδου. Μίλησε για την προσφορά της Κυπρίας γυναίκας στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Συγκεκριμένα είπε «Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ δεν ήταν μόνο η κορυφαία στιγμή στην ιστορία της πολύπαθης πατρίδας μας, που τα μισά σχεδόν εδάφη της κατέχονται σήμερα, και τα υπόλοιπα είναι στο στόχαστρο του τουρκικού επεκτατισμού.
O Αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν και κορυφαία στιγμή για τη γυναίκα της Κύπρου. Την ευλόγησε να συμμετάσχει ισότιμα και να προσφέρει ό,τι ζητήθηκε από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία.
Με τη σκέψη στην κατεχόμενη γη μας και στους Ακρίτες της Καρπασίας, χάρη στους οποίους ακούεται ακόμη εκεί η Ελληνίδα φωνή των αιώνων, ανατρέχουμε στον απελευθερωτικό μας Αγώνα για ν’ αντλήσουμε δύναμη. Για να μπορέσουμε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από το ματωμένο πρόσωπο της πατρίδας μας. Να προσκυνήσουμε ξανά στους ιερούς ναούς και τα μοναστήρια μας. Να πάρουμε φύλλα δάφνης στο θυσιαστήριο του Μάτση και τους τάφους πολλών ηρώων του Αγώνα. Να προσκυνήσουμε τα χώματα που ποτίστηκαν αργότερα με το αίμα των παιδιών μας που προσπάθησαν να κρατήσουν Θερμοπύλες.
Οι γυναίκες είμαστε και σήμερα έτοιμες να προσφέρουμε. Γιατί από τη φύση μας γνοιαζόμαστε, πονούμε βαθειά, αλλά και μπορούμε να θυσιάσουμε ακόμα και τη ζωή μας, προκειμένου να ζήσουν καλύτερα αυτοί που αγαπάμε».
Μέλη της Σχολής Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινή έψαλαν ύμνους και τραγούδησαν επετειακά τραγούδια. Δίδαξε και διεύθυνε ο κ. Βασίλης Παρασκευαΐδης.
Μέλη του Λαογραφικού ομίλου Ψιμολόφου χόρεψαν Ελληνικούς Δημοτικούς χορούς.
Στην εκδήλωση ήταν καλεσμένοι και τιμήθηκαν οι Δώρος Ηλία από την Ψιμολόφου – αρχηγός ομάδας ανταρτών της ΕΟΚΑ και ο Αυγουστής Ευσταθίου. Ο κ. Ευσταθίου διηγήθηκε τις τελευταίες στιγμές που έζησε με τον Σταυραετό του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου στο κρησφύγετο πριν το ολοκαύτωμα από τους Άγγλους. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων που τον βοηθούν να επαναλάβει «χαλάλι οι θυσίες που κάναμε γι’ αυτόν τον τόπο».
You must be logged in to post a comment.