Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το φιλανθρωπικό τσάι του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών και Εκκλησιαστικής Επιτροπής του ιερού ναού Παναγίας Οδηγητρίας Παλαιομετόχου, σε συνεργασία με το Κέντρο φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες «Στήριγμα Ζωής» Παλαιομετόχου.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος, αλλά και η ενημέρωση της κοινότητος Παλαιομετόχου και των γύρω κοινοτήτων για το ευαίσθητο θέμα των εκτρώσεων.
Ομιλητές ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας και ο Δρ Μάριος Λιασσίδης, Πρόεδρος της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου.
Την έναρξη έκανε η Βυζαντινή και παραδοσιακή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, Τμήμα Παλαιομετόχου, υπό την διεύθυνση του χοράρχη κ. Βασίλειου Παρασκευαΐδη.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πανιερώτατος, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε ότι το ζήτημα της έκτρωσης είναι πολυσυζητημένο και αντιλεγόμενο. Το συγκεκριμένο θέμα χρονολογείται απο τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Τόνισε ότι η Εκκλησία ανέκαθεν τασσόταν ενάντια σε οποιαδήποτε εκούσια προσπάθεια βίαιης θανάτωσης και αποβολής του εμβρύου. Στη συνέχεια, ανάφερε ότι ο άνθρωπος αποτελεί την «εικόνα» του Θεού. Συνεπώς, οι Πατέρες της Εκκλησίας μας ερμηνεύουν πως το σώμα και η ψυχή συγκτίζονται, δηλαδή δημιουργούνται ταυτόχρονα απο τον Θεό. «Άμα σώμα, άμα και ψυχή». Έτσι το σώμα και η ψυχή, από την πρώτη στιγμή της πλάσης του ανθρώπου, συνδημιουργούνται, συνυπάρχουν και συλλειτουργούν. Πολλοί βέβαια, πρόσθεσε, ίσως να αρνούνται αυτά τα θεία πράγματα και να τα απορρίπτουν. Αυτό αποτελεί δικαίωμά τους. Αλλά σύνολη η Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, όπως και η Εκκλησία μας, αυτή την αλήθεια διδάσκουν και ερμηνεύουν.
Στη συνέχεια, ο γυναικολόγος Δρ Μάριος Λιασσίδης έκανε αναλυτική αναφορά του θέματος απο ιατρικής πλευράς και ξεκαθάρισε ότι για πολλούς το έμβρυο μπορεί να θεωρείται πράγμα αλλά δεν είναι. Τόνισε τη θέση της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου ενάντια στις εκτρώσεις αλλά και στην εμφύτευση περισσοτέρων απο δύο γονιμοποιημένων ωαρίων σε μια γυναίκα με εξωσωματική γονιμοποίηση. Έδωσε έμφαση και στον όρκο του Ιπποκράτη που ξεκάθαρα απαγορεύει σε ένα ιατρό να προκαλέσει αποβολή και το πόσο σήμερα αρκετοί ασυνείδητοι ιατροί δεν το τηρούν.
Ανέφερε τους λόγους των εκτρώσεων από ιατρικής αλλά και κοινωνικής πλευράς. Η καλύτερη αντιμετώπιση των εκτρώσεων, πρόσθεσε, είναι η σωστή πρόληψη αλλά και η ευαισθητοποίηση του Κυπριακού λαού προς την έγκυο γυναίκα ανεξαρτήτως του λόγου που κυοφορεί.
You must be logged in to post a comment.