Το Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας σε συνεργασία με την πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Κύπρο, διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση για να τιμήσει αφ’ ενός μεν τους Τρεις Ιεράρχες προστάτες των γραμμάτων αφ’ ετέρου τους δυο πατέρες Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο Φωτιστών των Σλάβων.
Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμούς από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, από τον Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή καθώς και από τον Εξοχότατο Πρέσβη της Βουλγαρίας, κ. Hristo Georgiev.
Σε ομιλία του, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ανέφερε πως οι Τρεις Ιεράρχες είναι οι πνευματικοί μας γονείς και ποιμένες, οι φάροι, οι οδηγοί και διδάσκαλοι στη ζωή μας. Αυτοί διακρίθηκαν για την Ορθόδοξη πίστη και διδασκαλία, την αγιότητα του βίου, την κατά Θεόν και κόσμον σοφίαν, και κληροδότησαν σε μας ανεκτίμητο πνευματικό έργο, πραγματικό θησαυρό. Ένα έργο που πάντα είναι επίκαιρο και διαχρονικό. Επιπροσθέτως, αυτοί είχαν την ευρεία μόρφωση που στηρίχθηκε στην αρχαία φιλοσοφία, στον ιουδαϊσμό και στο χριστιανισμό κι έτσι αγκάλιασαν όλο τον κόσμο. Η οικουμενική αυτή διάσταση της σκέψης των πατέρων της Εκκλησίας, είναι η απάντηση στην παγκοσμιοποίηση και στην πολυπολιτισμική διάσταση της σημερινής κοινωνίας. Η οικουμενική, πολυπολιτισμική διάσταση της διδασκαλίας των μεγάλων αυτών πατέρων τοποθετούσε τον άνθρωπο στη σωστή του θέση. Στη θέση, που ως προορισμό του είχε την πραγμάτωσή του ως προσώπου, την εξομοίωση με το Θεό, δηλαδή τη θέωσή του. Δεν ξεχώριζαν, δηλαδή, Έλληνες ή βαρβάρους, δικούς μας και ξένους, αλλά καλλιέργησαν την ειρήνη, την αγάπη και τη συναδέλφωση των λαών.
Μερικούς αιώνες αργότερα , οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος επιλέγηκαν από τον αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης Μιχαήλ Γ΄, το 862, για να αναλάβουν το κοσμοϊστορικό γεγονός του φωτισμού των Σλάβων στη γλώσσα τους, με τη συγκατάθεση της Εκκλησιάς και της Πολιτείας. Έτσι άρχισε ο ευαγγελισμός των Σλάβων. Γι αυτό και οι Σλάβοι δέχτηκαν με αγάπη τούς Έλληνες ιεραποστόλους. Μπροστά σε τέτοιους ιεραποστόλους πέταξαν μακριά τις πλάνες, τις δεισιδαιμονίες, τις κακές συνήθειες και τον βαρβαρισμό ακόμη, πείστηκαν να εκχριστιανισθούν, να ημερέψουν και καλλιεργούνται πνευματικά και εκπολιτίζονται.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές του Γυμνασίου, οι οποίοι διάβασαν κείμενα εμπνευσμένα από τη Σοφία των Τριών Ιεραρχών και στη συνέχεια ακούστηκαν τραγούδια από τη χορωδία του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας και το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών.
Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην έκθεση αφίσας με το Κυριλλικό Αλφάβητο.
You must be logged in to post a comment.